Τι είναι η πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση;

Η πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση είναι η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού μεταξύ του πρώτου μεταταρσίου και της εγγύς φάλαγγας.

 

Τι είναι η αρθρόδεση της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθωσης;

Η αρθρίτιδα της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία του ασθενούς να φοράει παπούτσια και να εκτελεί ακόμα και ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Η αρθρίτιδα αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος στην άρθρωση φθείρεται και τα δύο οστά που σχηματίζουν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού τρίβονται μεταξύ τους.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της αρθρόδεσης της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής;

Ο στόχος αυτής της επέμβασης είναι να ενωθούν (δέσουν) μόνιμα τα οστά μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο η άρθρωση καταργείται και μειώνεται ο πόνος της αρθρίτιδας.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η αρθρίτιδα. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται για όσους έχουν πόνο στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού και δυσκαμψία. Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να φορούν ορισμένους τύπους παπουτσιού (κλειστά επίσημα υποδήματα, παπούτσια με ψηλά τακούνια και μπότες) και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες λόγω του πόνου. Εάν η πάθηση έχει προβάλει και τα δύο πόδια, το πιο επώδυνο πόδι χειρουργείται πρώτο.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στην ποδοκνημική και το πόδι μπορεί να καθορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πριν αποφασίσετε τη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να ακολουθήσετε για ένα διάστημα τη συντηρητική θεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές στις δραστηριότητες και τα υποδήματα ή ενέσεις στεροειδών. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να δοκιμάσουν να φορούν παπούτσια με στρογγυλεμένη μύτη που σηκώνεται σαν τσαρούχι ή ειδικούς πάτους από άνθρακα που περιορίζουν την κίνηση της άρθρωσης.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Θα πρέπει να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αν έχετε ενεργό λοίμωξη ή σοβαρή στένωση των αρτηριών. Πρέπει να είστε σε θέση να διαχειριστείτε την περίοδο αποκατάστασης της επέμβασης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η όλη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται σε περίπου δύο ώρες και συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι την ίδια μέρα.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Εάν προχωρήσω σε αρθρόδεση πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής για τον δύσκαμπτο δάκτυλο (hallux rigidus), θα έχω χωλότητα στη βάδιση;

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε αρθρόδεση πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής δεν έχουν χωλότητα, δηλαδή δεν κουτσαίνουν μετά την πλήρη επούλωση της αρθρόδεσης