Ποιοι είναι οι στόχοι της αρθρόδεσης της ποδοκνημικής;

Ο στόχος της αρθρόδεσης της ποδοκνημικής (που επίσης αναφέρεται ως αρθροδεσία) είναι να ανακουφίσει από τον πόνο και να διατηρήσει ή βελτιώσει την λειτουργία ενός ασθενούς με αρθρίτιδα ποδοκνημικής. Η αρθρίτιδα της ποδοκνημικής είναι η εκφύλιση – φθορά του χόνδρου που καλύπτει τα άκρα των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση της ποδοκνημικής. Αυτά τα οστά είναι η κνήμη, η περόνη και ο αστράγαλος. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με την κίνηση της ποδοκνημικής που πάσχει από αρθρίτιδα. Ο στόχος της αρθρόδεσης είναι να ενώσει τα οστά της ποδοκνημικής σε ένα οστό. Αυτό εξαλείφει την κίνηση και μειώνει τον πόνο στην άρθρωση που πάσχει.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι ο ασθενής χρειάζεται αρθρόδεση ποδοκνημικής;

Οι ασθενείς μπορεί να είναι υποψήφιοι για αρθρόδεση ποδοκνημικής εάν έχουν σοβαρή αρθρίτιδα της ποδοκνημικής και οι συντηρητικές θεραπείες έχουν αποτύχει. Πολλοί ασθενείς μπορεί να βρουν ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα της ποδοκνημικής χρησιμοποιώντας:

  • Παυσίπονα
  • Ενέσεις στεροειδών στην άρθρωση του αστραγάλου
  • Τροποποίηση ή περιορισμό των δραστηριοτήτων
  • Βοηθήματα βάδισης (όπως το μπαστούνι)
  • Ειδικά ορθωτικά που σταθεροποιούν την ποδοκνημική άρθρωση και περιορίζουν την κίνησή της
  • Μαλακά και ειδικά διαμορφωμένα παπούτσια

Αυτές οι θεραπείες δεν αντιστρέφουν την εξέλιξη αρθρίτιδα της ποδοκνημικής. Σε πολλούς ασθενείς ωστόσο μπορεί προσωρινά ή μόνιμα να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο. Με τις συντηρητικές θεραπείες αποφεύγονται οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης. Αν αυτά τα μέτρα αποτύχουν να δώσουν επαρκή ανακούφιση από τον πόνο ή να διατηρήσουν τη λειτουργία τους, ένας ασθενής μπορεί να είναι υποψήφιος για αρθρόδεση της ποδοκνημικής άρθρωσης.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Οι αντενδείξεις στην αρθρόδεση της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Ανεπαρκής ποσότητα ή ποιότητα οστού για αρθρόδεση
  • Νευρολογική ή αγγειακή νόσος που μειώνει τη δυνατότητα για επούλωση ή την ανάρρωση
  • Ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αναισθησίας
  • Σοβαρή παραμόρφωση του κάτω άκρου (μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός επεμβάσεων)

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Οι ασθενείς δεν αισθάνονται πόνο καθώς χρησιμοποιείται γενική αναισθησία ή καταστολή στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι τομές γίνονται μέσα και γύρω από την ποδοκνημική για να υπάρξει πρόσβαση στην άρθρωση. Ο υπολειπόμενος χόνδρος εντός της άρθρωσης της ποδοκνημικής αφαιρείται έτσι ώστε να υπάρχει επαφή μεταξύ των οστέινων επιφανειών. Η ποδοκνημική διατηρείται στη πιο λειτουργική θέση με μεταλλικό υλικό (συνήθως βίδες ή και πλάκες). Αυτό επιτρέπει στα οστά να ενωθούν επιτυχώς σε λειτουργική θέση.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

Θα χάσω όλη την κινητικότητα του ποδιού μου;

Η άρθρωση της ποδοκνημικής είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης του ποδιού προς τα πάνω και προς τα κάτω. Η αρθρόδεση της ποδοκνημικής μειώνει αυτή την κίνηση, αλλά παραμένει η κίνηση της υπαστραγαλικής άρθρωσης και των άλλων αρθρώσεων του ποδιού. Αυτό επιτρέπει στη πτέρνα να κινείται από δεξιά προς αριστερά και τη μέση του ποδιού να μετακινηθεί προς τα πάνω και προς τα κάτω. Έτσι, μια αρθροδεμένη ποδοκνημική δεν οδηγεί συνήθως σε ένα πλήρως άκαμπτο πόδι. Η αρθρόδεση της ποδοκνημικής αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο περπατάει ένα άτομο. Ωστόσο, με τα κατάλληλα υποδήματα οι περισσότεροι ασθενείς δεν χωλαίνουν κατά το περπάτημα.

 

Υπάρχουν δραστηριότητες που θα πρέπει να αποφεύγω μετά την αρθρόδεση;

Μόλις η ποδοκνημική έχει κολλήσει, είναι αρκετά ανθεκτική. Μετά την αρθρόδεση, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ασχολούνται σε σωματικά απαιτητικές δουλειές, να περπατούν μεγάλες αποστάσεις σε καθημερνή βάση, και να κάνουν πεζοπορία, ποδηλασία και σκι. Η αρθροδεμένη ποδοκνημική δεν θα λειτουργεί ποτέ όπως ακριβώς μία φυσιολογική ποδοκνημική άρθρωση, ωστόσο, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να συζητήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τις προσδοκίες τους για επιστροφή σε δραστηριότητες. Το τρέξιμο και παρόμοιες δραστηριότητες δεν συνιστώνται.

 

Χρειάζεται να αφαιρέσω τις πλάκες ή τις βίδες;

Όχι. Μερικές φορές οι πλάκες και οι βίδες μπορούν να αφαιρεθούν αν είναι κοντά στο δέρμα και προκαλούν ερεθισμό. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθούν αν αναπτυχθεί λοίμωξη. Διαφορετικά, το υλικό δεν αφαιρείται. Συνήθως δεν υπάρχει αρκετό υλικό για την ενεργοποίηση ανιχνευτών μετάλλων στο αεροδρόμιο.