Τι είναι η αρθροπλαστική παρεμβολής της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης;

Η αρθροπλαστική παρεμβολής της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα του μεγάλου δάκτυλου του ποδιού. Αυτή η επέμβαση σταματά τον πόνο, εμποδίζοντας την τριβή των επιφανειών της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της αρθροπλαστικής παρεμβολής της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής;

Ο κύριος στόχος της επέμβασης είναι η ελάττωση του πόνου στη βάση του μεγάλου δακτύλου που προκαλείται από τον λεγόμενο δύσκαμπτο μεγάλο δάκτυλο (hallux rigidus).

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η αρθροπλαστική παρεμβολής της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρής αρθρίτιδας στην περιοχή. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η απώλεια κίνησης στην άρθρωση μεταξύ του μεγάλου δάχτυλου και του πρώτου μεταταρσίου του ποδιού. Ο ορθοπαιδικός θα σας εξετάσει και θα ζητήσει ακτινογραφίες για να καθορίσει την έκταση της αρθρίτιδας.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Οι ασθενείς με λοίμωξη ή σοβαρή αγγειακή διαταραχή δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Η νεαρή ηλικία και το κακό δέρμα γύρω από την άρθρωση ή η ύπαρξη μεγάλης  παραμόρφωσης είναι μερικές φορές εμπόδια στη χειρουργική επέμβαση. Οι διαβητικοί πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Γίνεται μία τομή πάνω από την πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική και αναγνωρίζεται η άρθρωση. Στη συνέχεια ανοίγεται ο αρθρικός θύλακος ώστε να αποκαλυφθεί η άρθρωση που πάσχει. Οι επιφάνειες των αρθρώσεων μαζί με μια μικρή ποσότητα οστού απομακρύνονται από τις δύο πλευρές της άρθρωσης. Ο χώρος που δημιουργείται στη συνέχεια γεμίζεται με δικό σας ιστό και ράβεται στη θέση του. Ο αρθρικός θύλακος και το δέρμα κλείνονται με ράμματα.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Θα πρέπει να είμαι σε αποφόρτιση μετά την επέμβαση;

Τα πρωτόκολλα αποκατάστασης διαφέρουν από χειρουργό σε χειρουργό. Μπορεί να υπάρχει μια σύντομη χρονική περίοδος όπου δεν πρέπει να φορτίζετε το πόδι σας, αλλά γενικά θα επιστρέψετε σε περιορισμένη βάδιση μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Εξαρτάται από τις απαιτήσεις του επαγγέλματος σας και από την ατομική σας ανοχή στον πόνο. Όταν μπορείτε να ανεχτείτε τον πόνο χωρίς φάρμακα και είστε σε θέση να περπατήσετε χωρίς βοηθήματα  επιτρέπεται να επιστρέψετε σε μια καθιστική εργασία (εργασία γραφείου κλπ.). Για περισσότερο κουραστικά επαγγέλματα, ο χρόνος που μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στην εργασία θα είναι μεγαλύτερος, ίσως και 12 εβδομάδες. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να αποφασίσετε πότε πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας.

 

Μπορώ να παίξω αθλήματα μετά από αρθροπλαστική παρεμβολής της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής;

Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αποτυχία. Ήπιες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, μπορούν να εκτελούνται μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επούλωσης.

 

 

Θα βελτιωθεί το εύρος της κίνησης μετά από αρθροπλαστική παρεμβολής στην πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική;

Είναι μάλλον απίθανο να ανακτήσετε μεγαλύτερο εύρος κίνησης από ό,τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση.