Τι είναι η πτώση άκρου ποδός;
Η πτώση του άκρου ποδός εμφανίζεται όταν οι μύες και οι τένοντες που τραβούν το πόδι προς τα πάνω δεν λειτουργούν πια. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα τραυματισμού νεύρου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή ασθένειας των νεύρων (νευροπάθεια). Αν ένα άτομο δεν μπορεί να σηκώσει το πόδι του όταν περπατάει, το πόδι ή τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να σέρνονται στο έδαφος κάνοντας δύσκολο το περπάτημα. Τις περισσότερες φορές, ένας νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει για να διορθωθεί η θέση του ποδιού κατά τη βάδιση.
Ποιος είναι ο στόχος της επέμβασης στην πτώση του άκρου ποδός;
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης στην πτώση του άκρου ποδός είναι να βελτιωθεί η ικανότητα ενός ασθενούς να σηκώνει το πόδι και την ποδοκνημική σε καταστάσεις όπου αυτή η λειτουργία είναι αδύναμη ή έχει χαθεί πλήρως.
Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;
Όταν οι μύες που σηκώνουν το πόδι δεν λειτουργούν, αλλά άλλοι μύες γύρω από το πόδι και η ποδοκνημική εξακολουθούν να λειτουργούν, υπάρχει μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να είναι χρήσιμη. Αν και η εφαρμογή ενός νάρθηκα είναι επίσης μια λογική λύση για αυτό το πρόβλημα, αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να το ανεχθούν ή επιθυμούν να μπορούν να περπατήσουν χωρίς βοήθεια. Μια επέμβαση τενοντομεταφοράς για την αντιμετώπιση της πτώσης άκρου ποδός είναι δικαιολογημένη για τους ασθενείς αυτούς.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;
Εάν δεν υπάρχει καμιά μυϊκή λειτουργία γύρω από τον αστράγαλο, αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να εκτελεστεί. Ο ασθενής πρέπει να έχει κάποιους λειτουργικούς μύες ώστε η χειρουργική επέμβαση για την πτώση άκρου ποδός να είναι επιτυχημένη.
Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση για την πτώση άκρου ποδός ονομάζεται τενοντομεταφορά. Γενικά, η τενοντομεταφορά είναι μία επέμβαση κατά την οποία ένας τένοντας (και ο συνδεδεμένος με αυτόν μυς), ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί, λαμβάνεται από ένα μέρος του ποδιού και μετακινείται σε άλλο τμήμα του ποδιού για να προσπαθήσει να αντικαταστήσει τη μυϊκή λειτουργία που λείπει. Ο πιο συνηθισμένος τένοντας που μεταφέρεται στην πτώση του ποδιού είναι ο οπίσθιος κνημιαίος τένοντας.
Συχνές ερωτήσεις
Θα έχω “φυσιολογική” κίνηση ποδοκνημικής μετά από αυτή την επέμβαση;
Μια επέμβαση για την αντιμετώπιση της πτώσης άκρου ποδός αλλάζει τη λειτουργία της ποδοκνημικής και επιτρέπει σε έναν ασθενή να περπατά χωρίς βοηθήματα. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να αποκατασταθεί η φυσιολογική δύναμη και το πλήρες εύρος κίνησης με αυτή τη χειρουργική επέμβαση.
Θα μπορέσω να σηκώσω προς τα πάνω τα δάκτυλα μου;
Συχνά ένας τραυματισμός του νεύρου που προκαλεί πτώση άκρου ποδός περιορίζει επίσης την ικανότητα να σηκώνετε προς τα πάνω τα δάκτυλα των ποδιών. Η τενοντομεταφορά δεν θα αποκαταστήσει αυτή τη λειτουργία. Εάν αυτό σας ανησυχεί, βεβαιωθείτε ότι θα το αναφέρετε στον γιατρό σας για να σας προτείνει και άλλες λύσεις.
Θα μπορέσω να περπατήσω χωρίς βοήθημα;
Ο σκοπός της επέμβασης είναι να προσπαθήσει να βελτιώσει τη λειτουργία της ποδοκνημικής έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να περπατήσει χωρίς ορθωτικά βοηθήματα. Ωστόσο, με σοβαρό τραυματισμό των νεύρων δεν είναι πάντοτε δυνατό να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής θα είναι πάντα ελεύθερος βοηθημάτων.
Θα χρειαστώ φυσικοθεραπεία;
Είναι χρήσιμο να κάνετε φυσικοθεραπείες για να βοηθήσετε στην επανεκπαίδευση των μυών και τη νέα τους λειτουργία. Η θεραπεία συνεχίζεται μέχρις ότου επιτευχθεί πρόοδος τόσο για την ενδυνάμωση όσο και στην κινητικότητα και είστε σε θέση να σταματήσετε τη χρήση της μπότας ή τον νάρθηκα.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την πτώση άκρου ποδός εάν δεν έχω καθόλου λειτουργικούς μύες;
Η χειρουργική επέμβαση τενοντομεταφοράς για την αντιμετώπιση της πτώσης του άκρου ποδός είναι αποτελεσματική μόνο εάν εξακολουθούν να λειτουργούν μερικοί από τους μυς γύρω από τον αστράγαλο.
Υπάρχει “ο ιδανικός χρόνος” για την επέμβαση μετά από την εμφάνιση της πτώσης άκρου ποδός; Είναι καλύτερα να γίνει νωρίτερα από αργότερα;
Οι τραυματισμοί των νεύρων μπορούν να βελτιωθούν με αργό ρυθμό. Είναι πιθανό ότι κατά την αρχική φάση του τραυματισμού, δηλαδή από μήνες έως ένα χρόνο, η πτώση του άκρου ποδός θα βελτιωθεί και η δύναμη θα επιστρέψει. Σε περίπου ένα χρόνο, αν δεν έχει βελτιωθεί καμία λειτουργία, είναι λογικό να εξεταστεί η πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της πτώσης του άκρου ποδός. Για μια μακροχρόνια πτώση άκρου ποδός (δηλαδή όταν ο τραυματισμός συνέβη πριν από πολλά χρόνια) μια επέμβαση για την αντιμετώπιση της μπορεί ακόμη να έχει επιτυχία εάν οι άλλοι μύες γύρω από την ποδοκνημική εξακολουθούν να λειτουργούν. Έτσι, δεν έχει σημασία πριν πόσο καιρό συνέβη η πτώση. Θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη ενός ορθοπαιδικού χειρουργού ειδικού στις παθήσεις της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός για να δείτε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για αυτή την χειρουργική επέμβαση.