Τριπλή αρθρόδεση

Τι είναι η τριπλή αρθρόδεση;

Η τριπλή αρθρόδεση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών τύπων παραμόρφωσης και πόνου στο πόδι. Η χειρουργική αυτή επέμβαση ενώνει τρεις αρθρώσεις στο πίσω μέρος του ποδιού. Αυτές οι αρθρώσεις είναι η αστραγαλοσκαφοειδής, η υπαστραγαλική και η πτερνοκυβοειδής.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της τριπλής αρθρόδεσης;

Οι χειρουργοί προσπαθούν να αποφύγουν τις αρθροδέσεις, αλλά μερικές φορές ο πόνος και η παραμόρφωση είναι τόσο σοβαρά που η επέμβαση αυτή προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες να έχουμε ένα λιγότερο επώδυνο πόδι με καλύτερη ευθυγράμμιση. Οι αρθροδέσεις βελτιώνουν συχνά τη σταθερότητα του ποδιού και επιτρέπουν την ευκολότερη ορθοστάτηση και την βάδιση. Η τριπλή αρθρόδεση μια είναι χειρουργική επέμβαση δοκιμασμένη στο χρόνο, αξιόπιστη και ανθεκτική.

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η τριπλή αρθρόδεση ενδείκνυται σε ασθενείς που υποφέρουν από προχωρημένη αρθρίτιδα, αστάθεια ή παραμόρφωση στο πόδι που δεν μπορούν να ελεγχθούν με μη χειρουργικές προσεγγίσεις. Άλλες καταστάσεις, όπως σοβαρού βαθμού πλατυποδία, οστικές ή ινώδεις γέφυρες μεταξύ των οστών, υπερβολικά υψηλές ποδικές καμάρες και μεγάλη αστάθεια αρθρώσεων λόγω νευρομυϊκών παθήσεων, μπορούν επίσης να δικαιολογήσουν τη θεραπεία με αρθρόδεση.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Οι ασθενείς που ακόμα βρίσκονται στην ανάπτυξη δεν είναι ιδανικοί υποψήφιοι, καθώς ενδέχεται να αναπτύξουν πρόσθετες παραμορφώσεις καθώς ενηλικιώνονται. Οι καπνιστές, ασθενείς που έχουν ενεργό λοίμωξη ή έχουν κακό δυναμικό επούλωσης έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές. Θα πρέπει στους ασθενείς αυτούς να επιχειρηθούν πρώτα συντηρητικά μέτρα θεραπείας, όπως οι νάρθηκες και τα αντιφλεγμονώδη. Εάν υπάρχει κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση η οποία αφήνει την άρθρωση ακέραια και μπορεί να επιτύχει τον ίδιο θεραπευτικό στόχο, αυτή προτιμάται από την αρθρόδεση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Για την τριπλή αρθρόδεση απαιτούνται συνήθως δύο τομές. Η κλασική μέθοδος περιλαμβάνει μία τομή σε κάθε πλευρά του ποδιού. Σε κάθε άρθρωση αφαιρείται ο χόνδρος, οι επιφάνειες των οστών  τραχύνονται και τα οστικά ελλείμματα / κύστεις των οστών γεμίζονται. Αφού προετοιμαστούν και οι τρεις αρθρώσεις, τα κόκαλα τοποθετούνται στη θέση τους και χρησιμοποιούνται υλικά για τη σταθεροποίηση της ανακατασκευής και την ευόδωση της συνένωσής τους.

Χειρουργική τεχνική

Ο χειρουργός επιβεβαιώνει την σωστή θέση των οστών με ειδικές ακτινογραφίες που διενεργούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στη συνέχεια όλες οι τομές κλείνονται και καλύπτονται με ελαστικούς επιδέσμους. Για να μειωθεί ο μετεγχειρητικός πόνος, τα νεύρα μουδιάζουν με περιοχική αναισθησία (νευρικό μπλοκ) με φάρμακα που εγχύονται στο επίπεδο του γόνατος ή γύρω από την ποδοκνημική.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Ο ρυθμός επούλωσης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Γενικά, το πόδι διατηρείται ανυψωμένο χωρίς φόρτιση για τις πρώτες δύο εβδομάδες για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και να επιτραπεί η επούλωση του δέρματος. Τα ράμματα μπορούν να αφαιρεθούν σε δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά πρωτόκολλα φόρτισης. Αφού εμφανιστούν σημάδια επούλωσης, επιτρέπεται σταδιακά να μπει βάρος στο πόδι μέχρι να φθάσουμε σε πλήρη φόρτιση. Αυτό συνήθως διαρκεί τρεις μήνες. Μπορεί στο διάστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί αφαιρούμενη μπότα αντί του νάρθηκα.

Πιθανές επιπλοκές

Η επιτυχής τριπλή αρθρόδεση συνοδεύεται από ψηλό βαθμό ικανοποίησης από τους ασθενείς. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η απώλεια κίνησης είναι μία δίκαιη ανταλλαγή για τη σημαντική μείωση του πόνου. Τις πρώτες δύο έως τρεις εβδομάδες, η πιο πιθανή επιπλοκή είναι η διάσπαση του τραύματος και / ή η λοίμωξη. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την διακοπή του καπνίσματος, την ανύψωση του ποδιού, την αποφόρτιση και κρατώντας τους επιδέσμους καθαρούς και στεγνούς.

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Ειδικά για την τριπλή αρθρόδεση, η πιο κοινή μακροπρόθεσμη συνέπεια είναι η σταδιακή ανάπτυξη αρθρίτιδας σε άλλες αρθρώσεις του ποδιού και της ποδοκνημικής. Αυτές οι αλλοιώσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια ή και δεκαετίες για να αναπτυχθούν και πολλές δεν γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή.

 

Συχνές ερωτήσεις

Θα έχω δυσκαμψία μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Ναι, μπορείτε να περιμένετε κάποιο βαθμό δυσκαμψίας του ποδιού σας ως αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης. Θα διατηρηθεί η κίνηση του ποδιού προς τα πάνω και προς τα κάτω, αλλά η κίνηση από την μία στην άλλη πλευρά (η κίνηση «μέσα / έξω» ή «δεξιά / αριστερά» του ποδιού) θα περιοριστεί. Αυτό θα είναι πιο αισθητό σε ανώμαλο έδαφος, αλλά είναι συνήθως ένα καλό τίμημα για την ικανοποιητική ανακούφιση από τον πόνο, τη βελτίωση της σταθερότητας και / ή  τη διόρθωση της παραμόρφωσης του ποδιού.

Θα μπορέσω να επιστρέψω στις συνηθισμένες μου δραστηριότητες;

Μπορείτε γενικά να επιστρέψετε στις περισσότερες δραστηριότητες, αλλά ο περιορισμός στην κίνηση του ποδιού θα περιορίσει τη συμμετοχή σας σε αθλήματα.

Θα μπορέσω να φορέσω κανονικά παπούτσια;

Συνήθως οι ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση φορούν παπούτσια καλύτερα από πριν.

Πότε θα μπορώ να κάνω μπάνιο;

Γενικά, επιτρέπεται το μπάνιο όταν όλες οι πληγές έχουν επουλωθεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως εντός των πρώτων δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, ανάλογα με το οίδημα και την επούλωση των μαλακών μορίων.

Πότε θα επανέλθω πλήρως μετά από τριπλή αρθρόδεση;

Ένα σημαντικό ποσοστό επούλωσης θα ολοκληρωθεί τους τρεις πρώτους μήνες. Ωστόσο, χρειάζεται περίπου ένα έτος για τη μέγιστη βελτίωση.

Υπάρχουν παρενέργειες από την τριπλή αρθρόδεση;

Καθώς ένα μέρος του ποδιού γίνεται πιο δύσκαμπτο, άλλες δομές αναγκάζονται να δεχτούν περισσότερη καταπόνηση, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να φθαρούν. Κάτι τέτοιο όμως διαρκεί πολλά χρόνια ή και δεκαετίες για να γίνει αισθητό.

Πότε θα μπορέσω να φορτίσω το πόδι μου;

Συνήθως επιτρέπεται η μερική φόρτιση μόλις οι τομές έχουν επουλωθεί. Για την πλήρη φόρτιση χρειάζονται περίπου δύο με τέσσερις μήνες.