Ρήξη Αχιλλειου Τένοντα – Διαδερμική συρραφή

Η  ρήξη του Αχίλλειου τένοντα σημαίνει με απλά λόγια πως ο τένοντας κόβεται, κάτι που συνήθως συμβαίνει από απότομη σύσπαση στον μυ της γάμπας (γαστροκνήμιος μυς). Δείτε την κλινική εικόνα της ρήξης του Αχιλλείου στο παρακάτω video:

 Στη ρήξη του Αχιλλείου, συχνά οι δυο άκρες του τένοντα μοιάζουν κάπως με τα κρόσια του χαλιού ή την ουρά του αλόγου και όχι σαν να έχει κοπεί στα δύο με μαχαίρι.

Ρήξη Αχίλλειου τένοντα Διεγχειρητική εικόνα

Ρήξη Αχίλλειου τένοντα
Διεγχειρητική εικόνα

MRI image Achilles rupture Quinolones

Μαγνητική τομογραφία ρήξης Αχιλλειου τένοντα

Οι ρήξεις του Αχιλλείου τένοντα είναι κατά πολύ συχνότερες στους άντρες, μετά την ηλικία των 35.Ρήξη Αχιλλείου

Τυπικά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής δεν αθλείται συστηματικά και επιστρέφει σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία (ο λεγόμενος “weekend warrior”).

 Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τένοντας έχει ήδη υποστεί κάποιες φθορές εξαιτίας της ηλικίας, της αποχής από την άθληση ή ακόμα και σαν παρενέργεια από δράση φαρμάκων τοπικά (πχ ενέσεις στεροειδών) ή από το στόμα (κάποιες κατηγορίες αντιβιοτικών όπως οι κινολόνες). 

Αχίλλειος τένοντας που έχει υποστεί ρήξη μετά από λήψη αντιβιοτικών (κινολόνη)

Όταν κόβεται ο Αχίλλειος δεν μπορούμε να δώσουμε δύναμη στο πόδι κινώντας το προς τα κάτω, δεν μπορούμε να σταθούμε στις μύτες των ποδιών ενώ την ώρα που θα συμβεί το ατύχημα αισθανόμαστε συχνά κάτι σαν χτύπημα /κλωτσιά στο πίσω μέρος του ποδιού.

Φυσιολογικός Αχίλλειος τένοντας

Ο Αχίλλειος είναι ο μεγαλύτερος τένοντας του σώματος μας. Έχει μήκος γύρω στα 15 εκατοστά και εύρος 4.4-8.5 εκατοστά. Στο σχήμα μοιάζει με επιμηκυσμένη κλεψύδρα που μάλιστα περιστρέφεται στο χώρο (!)Αχίλλειος τένοντας Ιστορία

Μπορούμε να φανταστούμε τον φυσιολογικό Αχίλλειο σαν έναν ισχυρό ιμάντα / κορδόνι που καταλήγει στην πτέρνα και κινεί το πόδι μας δυνατά προς τα κάτω (πελματιαία κάμψη της ποδοκνημικής). Αυτή η λειτουργία είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα πολύπλοκη, σαν ένας συνδυασμός ελατηρίου και καταπέλτη. 

Είναι τόσο ισχυρός, που σε ορισμένες λειτουργίες (άλμα, σκάλες) σηκώνει πολλαπλάσιο βάρος από αυτό του σώματος. Αν και πανίσχυρος, ο Αχίλλειος τένοντας είναι ευάλωτος σε φλεγμονές και τραυματισμούς, καθώς εκφυλίζεται με την πάροδο του χρόνου. 

Και τώρα στο βασικό ερώτημα:

Έπαθα ρήξη Αχιλλείου τένοντα: Πρέπει να χειρουργηθώ ή να βάλω το πόδι σε γύψο μέχρι να επουλωθεί;

Η απάντηση δεν  είναι η ίδια για τον κάθε ασθενή.

Συζητείστε με τον γιατρό σας τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου. Συγκεκριμένα:

  • Τι είναι καλύτερο ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΟΔΙ;
  • Πόσο καιρό θα λείψω από τη δουλειά μου;
  • Τι κίνδυνο έχω να ξανακοπεί ο τένοντας;
  • Πότε θα ξαναπερπατήσω και πότε θα ξανατρέξω;
  • Ποιες είναι οι ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ της κάθε μεθόδου;

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ρήξη Αχιλλειου Τένοντα – Διαδερμική συρραφή

Στους περισσότερους ασθενείς εφαρμόζουμε την ελάχιστα παρεμβατική (minimally invasive) διαδερμική συρραφή του Αχιλλειου τένοντα. 

Ρήξη Αχιλλειου Τένοντα - Διαδερμική συρραφή σε ρήξη Αχίλλειου τένοντα

Διαδερμική συρραφή σε ρήξη Αχίλλειου τένοντα

Χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή και μικρή τομή στο δέρμα ράβουμε τις δύο άκρες του τένοντα και έτσι ο Αχίλλειος επουλώνεται σε σωστό μήκος και τάση. Δείτε ΕΔΩ το video διαδερμικής συρραφής του Αχιλλείου. 

Διαδερμική συρραφή Αχιλλείου Επούλωση τραύματος

Διαδερμική συρραφή Αχιλλείου
Επούλωση τραύματος

Πλεονεκτήματα της διαδερμικής μεθόδου:

  • Η τομή είναι μικρή και επουλώνεται γρήγορα.
  • Η επέμβαση είναι πιο σύντομη. 
  • Δεν χρειαζόμαστε νάρθηκα (γύψο) για μεγάλα διαστήματα.
  • Ο ασθενής μπορεί να κινεί το πόδι του από τις πρώτες μέρες.
  • Άριστη λειτουργική αποκατάσταση και αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονών – λοιμώξεων 
Φλεγμονή με καθυστερημένη επούλωση σε ανοικτή συρραφή Αχιλλείου τένοντα

Φλεγμονή με καθυστερημένη επούλωση σε ανοικτή συρραφή Αχιλλείου τένοντα

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μπορεί κάθε ρήξη Αχιλλείου τένοντα να αντιμετωπισθεί διαδερμικά. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να τραυματιστεί ένα νεύρο της περιοχής του Αχίλλειου (γαστροκνημιαίο νεύρο -sural nerve). Το αποτέλεσμα μπορεί είναι ένα ενοχλητικό μούδιασμα στη έξω πλευρά της γάμπας και του ποδιού. 

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η σωστή αποκατάσταση του Αχίλλειου τένοντα μετά από τη ρήξη του είναι το ίδιο σημαντική με την αρχική αντιμετώπιση.

Χρησιμοποιούμε διεθνή πρωτόκολα αποκατάστασης με σταδιακή φόρτιση / κινητοποίηση / ενδυνάμωση που τα προσαρμόζουμε στις ανάγκες και το πρόγραμμα του κάθε ασθενή. Για το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε στενά με φυσικοθεραπευτές εξειδικευμένους στις αθλητικές κακώσεις μέχρι την επιστροφή του ασθενούς με ρήξη Αχιλλείου σε πλήρεις δραστηριότητες.