Μυκητιάσεις των ονύχων του ποδιού

Τι είναι η μυκητίαση των ονύχων του ποδιού;

Ονυχομυκητίαση (μύκητες στα νύχια των δακτύλων) είναι μια λοίμωξη του νυχιού και μερικές φορές του γύρω ιστού. Είναι πολύ συνηθισμένο με το 20% του γενικού πληθυσμού και το 75% των ανθρώπων άνω των 60 ετών να πάσχουν από την πάθηση. Συχνά το πρόβλημα προκαλεί ανησυχία για αισθητικούς λόγους, αλλά πολλοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης πόνο. Μερικές φορές η παρουσία των μυκήτων στα νύχια των ποδιών μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη πιο σοβαρών λοιμώξεων.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητίασης των νυχιών του ποδιού;

Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν κιτρίνισμα και πάχυνση του νυχιού. Μερικές φορές η περιοχή γύρω από το νύχι προκαλεί κνησμό. Με τον καιρό το νύχι μπορεί να γίνει εύθραυστο με οδοντωτές ακμές, παραμορφωμένο ή αποκολλημένο από το λεγόμενο υπονύχιο (κοίτη του νυχιού). Το κόψιμο του νυχιού μπορεί να γίνει δύσκολο. Εάν το νύχι παχύνει πολύ, φορώντας παπούτσια μπορεί να νιώθετε ενόχληση.

 

Τι προκαλεί τη μυκητίαση των νυχιών του ποδιού;

Πολλαπλά είδη μυκήτων μπορούν να μολύνουν το νύχι. Οι μύκητες γενικά αναπτύσσονται σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα όπως τα ντους. Η λοίμωξη από το μύκητα είναι ένα από τα λίγα προβλήματα των ποδιών που επηρεάζουν περισσότερους τους άνδρες από τις γυναίκες, ίσως επειδή περισσότεροι άνδρες περπατούν ξυπόλητοι στα αποδυτήρια. Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας. Οι μισοί πάσχοντες είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 70 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η συνύπαρξη ορισμένων παθολογικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η αγγειακή ανεπάρκεια και ο υποσιτισμός.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της μυκητίασης;

Η διάγνωση γίνεται βάσει κλινικής εξέτασης και μπορεί να επιβεβαιωθεί με την εξέταση θραυσμάτων του νυχιού υπό μικροσκόπιο ή με την ανάπτυξη του μύκητα σε ένα μέσο καλλιέργειας. Δεν είναι μια εύκολη πάθηση για θεραπεία, οπότε αντί να δοκιμάσετε θεραπεία στο σπίτι με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, είναι καλύτερο να δείτε τον γιατρό σας. Όπως συμβαίνει με πολλές καταστάσεις, οι μολύνσεις από μύκητες των νυχιών είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν αν τις προλάβετε νωρίς.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Ο γιατρός σας θα κόψει το νύχι σας και θα απομακρύνει τις νεκρές στιβάδες (στρώματα του νυχιού). Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ένα τοπικό φάρμακο. Εάν η μόλυνση είναι πολύ προχωρημένη, το τοπικό φάρμακο δεν θα είναι σε θέση να διεισδύσει στο παχύ νύχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να χρειαστείτε φάρμακα από το στόμα. Αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά αλλά πρέπει να λαμβάνονται για αρκετούς μήνες.

Η αφαίρεση του νυχιού μπορεί να μειώσει γρήγορα τα συμπτώματα, αλλά η αναγέννηση του νυχιού μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να χρησιμοποιείται τοπική θεραπεία για τους μύκητες. Τα από του στόματος φάρμακα περιλαμβάνουν ουσίες όπως η τερμπιναφίνη (Lamisil), η ιτρακοναζόλη (Sporanox) και η γκριζεοφουλβίνη (Fulvicin). Τα θεραπευτικά σχήματα ποικίλλουν και μπορούν να διαρκέσουν μεταξύ έξι εβδομάδων και ενός έτους. Οι παρενέργειες της θεραπείας περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, ηπατική τοξικότητα, δερματικό εξάνθημα και άλλες υπερευαισθησίες. Αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εάν υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος εξαιτίας των πιθανών επιδράσεων στο έμβρυο.

 

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Ο χρόνος της αντιμετώπισης εξαρτάται από τον τύπο της θεραπείας που χρησιμοποιείται. Η πρόληψη μιας νέας λοίμωξης είναι σημαντική. Οι ορθοπαιδικοί συνιστούν καλή υγιεινή των ποδιών με συχνή αλλαγή σε κάλτσες και εναλλαγή των υποδημάτων ώστε να μπορούν να στεγνώσουν εντελώς μεταξύ των χρήσεων. Επίσης, αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε αποδυτήρια και γύρω από τις πισίνες. Εάν κάνετε πεντικιούρ, βεβαιωθείτε ότι στο ινστιτούτο που πηγαίνετε χρησιμοποιούν αποστειρωμένα εργαλεία.

 

Ασφάλεια στο ινστιτούτο περιποίησης νυχιών

Τα επαγγελματικά πεντικιούρ μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις εάν δεν γίνουν σωστά. Βεβαιωθείτε ότι το σαλόνι που επισκέπτεστε πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  • Είναι καθαρό με πολύ καλές συνθήκες υγιεινής
  • Διαθέτει άδειες οι οποίες είναι εμφανείς, με τίτλους και φωτογραφίες
  • Χρησιμοποιεί καθαρά εργαλεία ή εργαλεία μιας χρήσης για κάθε πελάτη
  • Χρησιμοποιεί μικρές βούρτσες για να αποφεύγεται η επαφή των βερνικιών νυχιών και άλλων προϊόντων με το δέρμα

 

Πιθανές επιπλοκές

Πιο σοβαρές λοιμώξεις είναι ασυνήθιστες, αλλά σε ασθενείς με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα το παχύ νύχι μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να γίνει απειλητική για τα άκρα.