Διαδερμική επιμήκυνση Αχιλλείου τένοντα

Ποιος είναι ο στόχος της διαδερμικής επιμήκυνσης Αχιλλείου;

Ο στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι να τεντώσει έναν σφιχτό Αχίλλειο τένοντα. Αυτό επιτρέπει αύξηση της κίνησης στην άρθρωση της ποδοκνημικής.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Οι άνθρωποι με σφιχτό Αχίλλειο τένοντα τείνουν να περπατούν στα δάχτυλα των ποδιών τους. Ο σφιχτός Αχίλλειος εμποδίζει το πόδι να πατάει στο πάτωμα και η κίνηση της ποδοκνημικής μπορεί να είναι περιορισμένη. Όταν αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με διατάσεις ή με τη φυσικοθεραπεία, ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος μιας χειρουργικής επέμβασης για να βοηθήσει στη διόρθωση ενός ποδιού με κακή ευθυγράμμιση. Οι ασθενείς που αναπτύσσουν έλκη στο μπροστινό μέρος του ποδιού μπορεί επίσης να χρειαστούν επιμήκυνση του Αχιλλείου τένοντα για να μειώσουν την πίεση στο μπροστινό τμήμα του ποδιού και να επιτρέψουν στα έλκη να επουλωθούν.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται όταν υπάρχει ενεργός λοίμωξη ή ερυθρότητα γύρω από τον Αχίλλειο τένοντα. Ένας πολύ σφιχτός τένοντας μπορεί να απαιτεί μια πιο σύνθετη χειρουργική επέμβαση επιμήκυνσης.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική. Μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθεί συνολικά η μορφή του ποδιού. Είναι συνήθως μια χειρουργική επέμβαση νοσηλείας και συνήθως χρησιμοποιείται γενική ή τοπική αναισθησία. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για την εκτέλεση αυτής της επέμβασης.

 

Χειρουργική τεχνική

Ο χειρουργός πραγματοποιεί τρεις μικρές τομές στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής κατά μήκος του Αχιλλείου τένοντα. Ο τένοντας κόβεται κατά περίπου 50% σε κάθε μία από αυτές τις τρεις θέσεις με ένα εναλλασσόμενο μοτίβο. Όσο ο χειρουργός πραγματοποιεί την επιμήκυνση ένας βοηθός κρατάει την ποδοκνημική και τεντώνει τον τένοντα. Ο τένοντας τεντώνεται σταδιακά καθώς κόβονται οι ίνες του.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Ο χρόνος επούλωσης των τενόντων είναι περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί προστατευτικός γύψινος νάρθηκας, ή μετεγχειρητική μπότα όσο θεραπεύεται ο τένοντας. Συχνά χρειάζεται φυσικοθεραπεία μετά την αρχική περίοδο θεραπείας με σκοπό την ενδυνάμωση και την βελτίωση του εύρους κίνησης.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Με την διαδερμική επιμήκυνση του Αχιλλείου τένοντα οι επιπλοκές είναι γενικά σπάνιες. Μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα τραυμάτων, όπως τομές που δεν επουλώνονται ή λοίμωξη. Ο Αχίλλειος τένοντας μπορεί να παραμείνει σφιχτός μετά από χειρουργική επέμβαση. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει πλήρης ρήξη του τένοντα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή την αποκατάσταση.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε θα μπορέσω να ξανά περπατήσω μετά από αυτό το χειρουργείο;

Γενικά, θα χρειαστούν έξι έως οκτώ εβδομάδες για αποθεραπεία, οπότε η κινητοποίηση και η φυσικοθεραπεία πιθανότατα θα αρχίσουν σε αυτό το σημείο. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσετε να περπατήσετε κανονικά. Η συνήθης μετεγχειρητική πορεία μπορεί να μεταβληθεί εάν πραγματοποιηθούν και άλλες συνοδές επεμβάσεις.