Αρθροσκόπηση υπαστραγαλικής

Τι είναι η υπαστραγαλική άρθρωση;

Η άρθρωση της υπαστραγαλικής βρίσκεται ακριβώς κάτω από την άρθρωση της ποδοκνημικής και είναι η άρθρωση μεταξύ του αστραγάλου και της πτέρνας. Η κύρια λειτουργία της υπαστραγαλικής είναι να επιτρέπει την πλαγιο-πλάγια κίνηση του πίσω μέρους του ποδιού. Αυτή η κίνηση βοηθά το περπάτημα, ειδικά σε ανώμαλες επιφάνειες.

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην άρθρωση της υπαστραγαλικής, η εντόπιση του πόνου περιγράφεται ως “βαθιά”. Η ακριβής θέση μπορεί να είναι δύσκολο να περιγραφεί. Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στη μαλακή περιοχή στην εξωτερική επιφάνεια κάτω από του πίσω μέρους του ποδιού.

Μία άλλη περιοχή στην οποία οι ασθενείς έχουν συχνά πόνο είναι το πίσω μέρος της ποδοκνημικής μπροστά από τον Αχίλλειο τένοντα. Ο πόνος σε αυτήν την περιοχή παρατηρείται σε αθλητές που δουλεύουν στις μύτες των ποδιών, όπως στον χορό και στη ρυθμική και ενόργανη γυμναστική. Επιπλέον, υπάρχει ένα οστό σε αυτή την περιοχή που ονομάζεται τρίγωνο οστούν (os trigonum) το οποίο μπορεί να τραυματιστεί. Όταν αυτός ο τραυματισμός δεν θεραπευτεί σωστά, μπορεί να γίνει επώδυνος για μεγάλο διάστημα και να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση για την ανακούφιση από τον πόνο.

Το πίσω μέρος της ποδοκνημικής και της υπαστραγαλικής έχει επίσης συνδέσμους που μπορούν να σχιστούν από τραυματισμό. Εάν οι σύνδεσμοι επουλωθούν με παχύ ουλώδη ιστό μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και δυσκαμψία στο πίσω μέρος του ποδιού, το λεγόμενο σύνδρομο οπίσθιας προστριβής της ποδοκνημικής.

 

Ποιος είναι ο στόχος της αρθροσκόπησης της υπαστραγαλικής;

Η αρθροσκόπηση υπαστραγαλικής αντιμετωπίζει τα προβλήματα της άρθρωσης με λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει μικρές τομές, μέσω των οποίων εισάγεται μια μικρή κάμερα και μικρά χειρουργικά εργαλεία. Οι καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν τον επώδυνο ουλώδη ιστό (σύνδρομο προστριβής) και τους τραυματισμούς των οστών, με κύριο εκπρόσωπο το τρίγωνο οστούν (os trigonum). Η αρθροσκόπηση βοηθά στην ελαχιστοποίηση του πόνου, του οιδήματος και της αδυναμίας μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη αρθροσκόπησης;

Ο πόνος στην υπαστραγαλική μπορεί να εμφανισθεί μετά από σοβαρά διαστρέμματα ή τραυματισμούς συστροφής. Εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες, όπως η φυσικοθεραπεία, ο πάγος, τα αντιφλεγμονώδη και οι νάρθηκες δεν μειώσουν τα συμπτώματα, τότε η αρθροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει. Η αρθροσκόπηση της υπαστραγαλικής θεραπεύει τον πόνο με τον καθαρισμό της άρθρωσης από ελεύθερα οστάρια και κομμάτια χόνδρου και την αντιμετώπιση των τραυματισμών του χόνδρου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καταγμάτων της ποδοκνημικής ή της πτέρνας. Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής μπορεί επίσης να γίνει αρθροσκοπικά.

 

Πότε πρέπει να αποφύγω την αρθροσκόπηση;

Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα στην υπαστραγαλική άρθρωση μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για αρθροσκόπηση και να απαιτούνται μεγαλύτερες τομές. Άλλοι λόγοι για την αποφυγή της αρθροσκόπησης είναι οι ενεργές λοιμώξεις, η κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια και οι ιατρικές παθήσεις όπως ο αρρύθμιστος διαβήτης.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η αρθροσκόπηση της υπαστραγαλικής δεν απαιτεί συνήθως παραμονή στο νοσοκομείο. Χρησιμοποιείται γενική αναισθησία ή/και περιοχική αναισθησία (nerve block) για τον έλεγχο του πόνου.

Χειρουργική τεχνική

Ο ασθενής τοποθετείται είτε στο πλάι είτε ανάσκελα. Πραγματοποιούνται δύο ή τρεις μικρές τομές στο δέρμα του ασθενούς. Μέσα από αυτές τις πύλες ο χειρουργός εισάγει την κάμερα και τα όργανα στην άρθρωση για να δει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Για την πλάγια / έξω αρθροσκόπηση χρησιμοποιούνται δύο ή τρεις τομές. Για την οπίσθια αρθροσκόπηση, οι τομές γίνονται και στις δύο πλευρές του Αχιλλείου τένοντα στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής.

Με την κάμερα μέσα στην άρθρωση, γίνεται έγχυση υγρού το οποίο ξεπλένει την άρθρωση. Αυτό το υγρό βοηθά στη χειρουργική επέμβαση. Ειδικά εργαλεία όπως αρθροσκοπικά γλύφανα, λαβίδες σύλληψης και διαθερμίες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των βλαβών της κάθε υπαστραγαλικής.

Όταν η χειρουργική επέμβαση τελειώσει, οι πύλες εισόδου ράβονται και κλείνουν. Στη συνέχεια, το πόδι του ασθενούς τοποθετείται σε ένα νάρθηκα ή σε αφαιρούμενη μπότα. Με αυτό τον τρόπο ακινητοποιείται η άρθρωση και μειώνεται ο πόνος και το οίδημα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Επιπλοκές ειδικά μετά από αρθροσκόπηση υπαστραγαλικής είναι σπάνιο να εμφανιστούν. Πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη, προβλήματα επούλωσης πληγών ή τραυματισμούς στα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος. Αν και συμβαίνει σπάνια, το πιο σύνηθες πρόβλημα μετά από χειρουργική επέμβαση, είναι ένας τραυματισμός σε ένα από τα νεύρα του δέρματος σε μία από τις τομές. Αυτά τα τραύματα των νεύρων μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή διαξιφιστικούς πόνους που διαπερνούν το πόδι. Για τους περισσότερους ασθενείς, αυτά τα νευρικά προβλήματα βελτιώνονται με το χρόνο, το μασάζ των ουλών και τα φάρμακα.

Συχνές ερωτήσεις

Αν ο χειρουργός μου αφαιρέσει τους ουλώδεις συνδέσμους και άλλους ιστούς από την υπαστραγαλική άρθρωση, αυτό θα κάνει το πίσω μέρος του ποδιού μου πιο ασταθές;

Ο ιστός που απομακρύνεται από την υπαστραγαλική έχει σχιστεί και θεραπευτεί με μη φυσιολογικό τρόπο, συχνά με υπερτροφική ουλή – πάχυνση. Με την αφαίρεση του ανώμαλου ιστού, η άρθρωση θα είναι λιγότερο ερεθισμένη. Υπάρχουν και άλλοι υποστηρικτικοί σύνδεσμοι γύρω από την υπαστραγαλική που παραμένουν άθικτοι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οπότε η άρθρωση δεν θα γίνει ασταθής.

Η αρθροσκοπική χειρουργική είναι πάντα λιγότερο επεμβατική;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση είναι ναι. Ο χειρουργός σας μπορεί να επιλέξει να κάνει μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση με μεγαλύτερες τομές ανάλογα με το είδος του προβλήματος που έχετε. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος απ’ ότι η αρθροσκόπηση.

Ποιος πρέπει να εκτελέσει αρθροσκόπηση της υπαστραγαλικής άρθρωσης;

Η αρθροσκόπηση της υπαστραγαλικής δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο η αρθροσκόπηση του γόνατος ή του ώμου. Η υπαστραγαλική είναι μια πολύ μικρότερη άρθρωση. Η χειρουργική επέμβαση απαιτεί ειδικά εργαλεία, εκπαίδευση σε ειδικά σεμινάρια και εμπειρία για να γίνει σωστά. Πρέπει να ρωτήσετε τον ιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετή εμπειρία και κατάρτιση για να πραγματοποιήσει αρθροσκοπική επέμβαση της υπαστραγαλικής.