Αρθρόδεση υπαστραγαλικής

Τι είναι η αρθρόδεση υπαστραγαλικής;

Η άρθρωση της υπαστραγαλικής βρίσκεται ακριβώς κάτω από την άρθρωση της ποδοκνημικής και είναι η άρθρωση μεταξύ του αστράγαλου και της πτέρνας. Η κύρια λειτουργία της υπαστραγαλικής είναι να επιτρέπει την πλαγιο-πλάγια κίνηση του πίσω μέρους του ποδιού. Αυτή η κίνηση βοηθά το περπάτημα, ειδικά σε ανώμαλες επιφάνειες.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της αρθρόδεσης της υπαστραγαλικής;

Η μέθοδος της αρθρόδεσης οδηγεί δύο οστά που κανονικά κινούνται αντίθετα μεταξύ τους μέσω της άρθρωσης, να ενωθούν σε ένα οστό. Η σύντηξη αυτή είναι κατάλληλη για ασθενείς με πάσχουσες αρθρώσεις, όταν η αντικατάσταση της άρθρωσης δεν αποτελεί επιλογή. Μόλις η περιοχή επουλωθεί, τα δύο οστά ενεργούν ως μία ενιαία μονάδα. Η αρθρόδεση μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία και να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο. Σε γενικές γραμμές, η ένωση των οστών είναι επίσης πολύ ανθεκτική.

Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής εκτελείται είτε για να διορθωθεί μια δύσκαμπτη παραμόρφωση ή αστάθεια της υπαστραγαλικής, είτε για να αντιμετωπίσει την επώδυνη αρθρίτιδα αυτής της άρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αυτή η άρθρωση μεταξύ του οστού του αστραγάλου από πάνω και του οστού της πτέρνας από κάτω, καθαρίζεται με την απομάκρυνση του αρθρικού χόνδρου και οι επιφάνειες των αρθρώσεων στερεώνονται μεταξύ τους. Ο στόχος της αρθρόδεσης της υπαστραγαλικής είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της λειτουργικότητας με λιγότερο πόνο.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Όσοι έχουν προβλήματα της υπαστραγαλικής, συνήθως παραπονιούνται για πόνο κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του ποδιού ακριβώς κάτω από την ποδοκνημική. Ο πόνος στην υπαστραγαλική μπορεί εσφαλμένα να συγχέεται με τον πόνο της ποδοκνημικής. Οι ασθενείς με προβλήματα υπαστραγαλικής συχνά χωλαίνουν, προσπαθούν να προστατέψουν το πονεμένο πόδι και παρατηρούν οίδημα στην περιοχή αυτή. Συνήθως έχουν περισσότερη δυσκολία και πόνο όταν περπατούν σε ανώμαλες επιφάνειες και παραπονιούνται για δυσκαμψία στο πίσω μέρος του ποδιού.

Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής εκτελείται γενικά για τρεις λόγους: για τη διόρθωση της παραμόρφωσης, για τη διόρθωση της αστάθειας ή για την αντιμετώπιση της επώδυνης αρθρίτιδας. Οι αιτίες της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν το τραύμα, την εκφύλιση – φθορά της άρθρωσης, ρευματολογικές καταστάσεις και λοιμώξεις.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Τα προβλήματα του δέρματος στην περιοχή του χειρουργικού πεδίου (πληγές, έλκη, φλύκταινες ή εξάνθημα) μπορεί να είναι αιτία καθυστέρησης του χειρουργείου έως ότου θεραπευτεί το δέρμα. Εάν η γενική υγεία σας είναι κακή, το χειρουργείο θα καθυστερήσει έως ότου είστε σε θέση να διαχειριστείτε τόσο τη χειρουργική επέμβαση όσο και την ανάρρωση. Η ύπαρξη ενεργής λοίμωξης στο πόδι θα καθυστερήσει επίσης τη χειρουργική επέμβαση μέχρι αυτή να επιλυθεί με κατάλληλη χειρισμό.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, προβλήματα επούλωσης πληγών και την πιθανότητα μη επούλωσης της αρθρόδεσης. Πρέπει να σταματήσετε τελείως τη χρήση νικοτίνης τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να απέχετε έως ότου ολοκληρωθεί η ένωση των οστών. Η ανικανότητα ή η απροθυμία να ακολουθήσετε το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να σημαίνει ότι η χειρουργική επέμβαση δεν είναι για σας.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Οι ασθενείς τοποθετούνται ανάσκελα ή στο πλάι ώστε να επιτρέψουν την έκθεση του ποδιού που πρόκειται να χειρουργηθεί. Η αρθρόδεση υπαστραγαλικής εκτελείται συχνότερα μέσω μιας τομής στην εξωτερική πλευρά του ποδιού. Οι επιφάνειες των αρθρώσεων προετοιμάζονται με αφαίρεση όλων των χόνδρων που καλύπτουν την επιφάνεια των οστών και διόρθωση όλων των παραμορφώσεων. Οι οστικές επιφάνειες εκτραχύνονται για να προκαλέσουν τοπικά αυξημένη αιμάτωση. Αυτή η αιμάτωση επιτρέπει στα δύο οστά να ενωθούν μαζί αφού η άρθρωση στερεωθεί με υλικό. Η ακτινογραφία θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να εξασφαλιστεί η σωστή ευθυγράμμιση και η θέση του υλικού. Μερικές φορές προστίθεται οστικό μόσχευμα για να βοηθήσει στην επούλωση. Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, ο άκρος πόδας και η ποδοκνημική τοποθετούνται σε καλά ενισχυμένο νάρθηκα.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, θα απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή για ένα χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή μόνο για μια-δύο μέρες και άλλοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση πρέπει να ξεκουράσετε και να ανυψώσετε το χειρουργημένο πόδι για να περιορίσετε το οίδημα και να επιτρέψετε στις τομές του δέρματος να επουλωθούν. Όταν είστε όρθιοι, ενδέχεται να εμφανίσετε αίσθημα παλμών και αποχρωματισμό στα δάκτυλα που γίνονται πιο ερυθρά – κυανά καθώς το αίμα επιστρέφει στο πόδι, αλλά τυπικά αυτό επιλύεται με ανύψωση. Είναι σημαντικό να μην βάζετε βάρος στο χειρουργημένο πόδι.

Μόλις αφαιρεθούν τα ράμματα, θα υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί. Μία μπότα ή γύψος τοποθετείται συνήθως αφού αφαιρεθούν οι αρχικοί χειρουργικοί επίδεσμοι – νάρθηκας. Η μπότα ή ο γύψος θα τοποθετηθούν για 8 έως 12 εβδομάδες, ή και κάποιες φορές περισσότερο για ορισμένους ασθενείς. Ανάλογα με την εκτίμηση του χειρουργού σας, η φόρτιση του σκέλους μπορεί να περιορίζεται πλήρως έως ότου οι ακτινογραφίες δείξουν επούλωση ή η φόρτιση μπορεί να επιτρέπεται σταδιακά με αυξημένο βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάρρωσης. Αν η χειρουργική επέμβαση έχει γίνει στο δεξί πόδι, μην σχεδιάζετε οδηγήσετε μέχρι η αρθρόδεση να θεραπευτεί πλήρως. Οι επαναληπτικές ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται συχνά μέχρι να παρατηρηθεί πλήρης επούλωση.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Μία πιθανή επιπλοκή συγκεκριμένα για οποιασδήποτε επέμβασης αρθρόδεσης είναι η αποτυχία της ένωσης των οστών να ολοκληρωθεί, η οποία αποκαλείται ψευδάρθρωση. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί επούλωση σε κακή θέση (η λεγόμενη πώρωση σε πλημμελή θέση), αλλά αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του χειρουργού σας ώστε να αποφύγετε επιπλοκές.

Συχνές ερωτήσεις

Πως θα επηρεάσει αυτή η επέμβαση την βάδιση μου;

Η αρθρόδεση της υπαστραγαλικής προκαλεί κάποιου βαθμού δυσκαμψία στο οπίσθιο πόδι. Ωστόσο, αυτό που οι ασθενείς χάνουν σε κίνηση συνήθως το αντισταθμίζουν με σταθερότητα και ανακούφιση από τον πόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να περπατούν καλύτερα μετά την επέμβαση. Χρειάζεται συνήθως κάποιο διάστημα για να συνηθίσουν την βάδιση σε ανώμαλες επιφάνειες με το “νέο πόδι”, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μια τόσο βελτιωμένη λειτουργία που ευχαρίστως θα επαναλάμβαναν το χειρουργείο.

Πότε θα μπορέσω να περπατήσω;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Χρειάζονται κλινικές και ακτινογραφικές ενδείξεις επούλωσης για να προσδιοριστεί ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσετε το περπάτημα. Αν και η μερική φόρτιση του σκέλους επιτρέπεται συχνά μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το χειρουργείο, για την πλήρη φόρτιση με παπούτσια συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 8 έως 12 εβδομάδες.

Τι θα χρησιμοποιήσω για την μετακίνηση μου μετά από τη χειρουργική επέμβαση;

Θα χρειαστεί κάποια μορφή βοήθειας για το περπάτημα. Οι περισσότεροι ασθενείς μετακινούνται με πατερίτσες, περπατούρα ή κάποια ειδική συσκευή σαν μετεγχειρητικό πατίνι μετά το χειρουργείο. Η χρήση απλού μπαστουνιού δεν επιτρέπεται, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού μέχρι να το συζητήσετε με το χειρουργό σας.